Psikolojik Hizmetler
Çocuk DanışmanlığıÇocuklar doğduğu andan itibariyle dış çevreden etkilenmeye başlar.Stres, kaygı ve gerginlik olan ortamlarda sesli bir şekilde duymasa bile hissederler ve kendileri de yaşarlar. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan sorunlar ergenlik ve yetişkinlik döneminde etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Çocukların gelişim aşamasında yaşadığı duygusal, sosyal ve davranışsal sorunlar aile etkisi çok önemlidir, bu yüzden tedavi süreci aile ile iş birliği halinde devam eder. Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi, EMDR terapisi veya Masal Terapisi çocuklar için çalıştığım yöntemlerdir.
- Davranış Bozukluğu
- Kaygı Bozukluğu
- Depresyon
- Akran ve Aile ilişkileri
- Okul Problemleri
- Sınav Kaygısı
- Korku
- Özgüven Düşüklüğü ve Çekingenlik
- Kardeş Kıskançlığı
- Yeme Problemi
- Alt Islatma
- Tırnak Yeme ve Parmak Emme
- Bağımlılık
- Sosyal Fobi
Ergen Danışmanlığı Ergenlerin içinde bulunduğu özel dönem nedeniyle duygusal ve fiziksel değişimler yaşamaktadır. Artık kendini keşfetmeye, kimlik oluşturmaya ve sosyal açıdan kendini kabullendirmeye başlar. Bu süreçte yaşanan sorunlar ergenleri önemli derecede etkiler.Varoluşçu Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, EMDR terapisi ve Bilişsel Davranışçı Terapi ergenlerle çalıştığım terapi yöntemleridir.
- Akran İlişkileri
- Aile İçi İletişim
- Okul Problemi
- Sınav Kaygısı
- Özgüven Eksikliği
- Kaygı Bozukluğu
- Depresyon
- Madde Kullanımı
- Kimlik Karmaşası
- Sosyal Fobii
- Öfke Kontrol Problemi
- İnternet Bağımlılığı
- Kendini Zarar Verici Davranışlar
Yetişkin Danışmanlığı Yaşamda bazen ufak stresler bazen de çok büyük sorunlar karşımıza çıkabilir. Ya da geçmişte yaşanan problemler şu an halen etkisini gösteriyor olabilir. Eğer günlük hayat işlevselliği ve aile ilişkileriniz bozulmaya başlamışsa, başa çıkamadığınız düşüncelerle uyku, yeme ve davranış sorunları yaşıyorsanız terapiye başvurabilirsiniz. Varoluşçu Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR terapisi yetişkinlerle çalıştığım terapi yöntemidir.
- Panik atak
- Depresyon
- Obsesif Kompulsif Bozukluğu
- Sosyal Fobi
- Özgül Fobi
- Kaygı Bozukluğu
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu
- Özgüven Eksikliği
- Öfke Kontrol Problemi
CAS Testi CAS (Cognitive Assessment System) testi, bireylerin bilişsel süreçlerini değerlendiren bir testidir. Bu test, özellikle öğrenme güçlüğü çeken çocukların bilişsel yeteneklerini anlamak için kullanılır. CAS, Planlama, Dikkat, Eşzamanlılık ve Ardıllık olmak üzere dört temel bilişsel süreci ölçer. Bu model, bireyin nasıl öğrendiğini ve bilgi işlediğini anlamaya yönelik kapsamlı bir değerlendirme sağlar. Özellikle çocuğu eğitim hayatında doğru yönlendirebilmek için doğru bir araştırma aracıdır.
Varoluşçu Terapi Varoluşçu terapi, bireyin anlam arayışını, özgürlüğünü ve sorumluluklarını ön plana çıkaran bir yaklaşımdır. Bu terapi, insanların yaşamın belirsizlikleri, ölüm, özgürlük, izolasyon ve anlamsızlık gibi varoluşsal kaygılarla başa çıkmasına yardımcı olur. Danışanlar, kendi seçimlerini ve yaşamlarının sorumluluğunu alarak otantik bir yaşam sürmeye teşvik edilirler. Amaç, bireyin varoluşsal zorluklarla yüzleşip, anlam dolu bir yaşam inşa etmesidir.
Oyun TerapisiOyun terapisi, çocukların duygusal ve psikolojik sorunlarını ifade etmelerine yardımcı olmak için oyun araçlarını kullanan bir terapi yöntemidir. Çocuklar, oyun aracılığıyla duygularını, korkularını ve çatışmalarını ifade ederler. Terapist, çocuğun oyun sırasında gösterdiği davranışları ve duygusal tepkileri gözlemleyerek, iç dünyasını anlamaya çalışır. Oyun terapisi, özellikle travma, kaygı, öfke, davranış sorunları gibi durumlarda çocukların duygusal gelişimine destek olur ve iyileşme sürecini kolaylaştırır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Özel Öğrenme Güçlüğü; Özel Öğrenme Güçlüğü olan çocuklarda PREP (Pass Okumayı Güçlendirme Programı) ile birebir hizmet vermekteyim. PREP, Akademidisleksi tarafında Türkiye’ ye getirilmiş ve Tükçe’ye çevirilmiş bir okuma-yazma iyileştirme programıdır.
- Disleksi; Okumada Zorlanma
- Diskalkuli; Matematikte Zorlanma
- Disgrafi; Yazmada Zorlanma
- Dispraksidir; İnce Motor Becerilerde Zorlanma
Psikolojik Testler
MMPI ( Çok Yönlü Kişilik Envanteri ): 566 maddeden oluşan bir testtir. Bireyin kişilik özelliklerini objektif olarak ölçmekte ve patolojik bir sorunun olup olmadığını ortaya koyabilmektedir.
Zeka Testleri
WİSC-R Zeka Testi: 6-16 yaş aralığında olan bireylere en çok uygulanan zeka testidir. 12 alt testten oluşmaktadır. Bireylerin güçlü ve zayıf bilişlerini ortaya koymaktadır.
CAS Bilişsel Değerlendirme Sistemi -
CAS (Cognitive Assessment System) Testi
PASS teorisine dayanarak geliştirilmiş bir bilişsel
değerlendirme sistemidir. PASS teorisi zekayı, Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl adı verilen
bilişsel işlemlerin geneli olarak tanımlamaktadır. CAS testi 5-17 yaş arası çocuklara
uygulanmaktadır. Çocuk neyi nasıl öğreniyor, derslerinde niye zorlanıyor, hangi alanlarda
destek alması gerekir gibi ayrıntılı bilgi verir. Ayrıca dikkat eksiliği ve öğrenme güçlüğünün
fark edilmesi için de oldukça etkili bir değerlendirmedir.
Daha sonrasında destek alması gereken bir durum tespit edildiğinde, bilişsel becerilerine
uygun özel bir program hazırlanır.
5-6 yaş arasında okuma yazma bilmeyen çocuklara da uygulanır, ileri ki akademik hayatında
zorlanacağı alanlara dair öncesinde erken müdahale ya da destek alabilirsiniz.
Dikkat ve Algı Testleri
Dikkat Testi (D2):
8 yaş ve üzeri çocuklar için uygulanan testtir. Çocukların dikkatlerinin süresini, dikkat dağınıklığı şüphesinin olup olmadığını ve hangi zaman dilimde dikkati güçlü veya zayıf olduğu bilgisi verir.
Benton Görsel Bellek – Algı Testi:
8 yaşı üzeri çocuklara ve yetişkinlere uygulanan bir testtir. Görsel bellek, görsel algı ve ince motor (gördüğünü çizebilme) becerilerini ölçer.
Bender-Gestalt Görsel Motor Algı Testi:
6 yaş 6 ay ve 12 yaş 11 ay aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır. Çocuktan kendisine gösterilen şekilleri çizmesi istenir. Gördüğünü çizebilme becerisinin değerlendirildiği b testte, çocuğun çizimleri değerlendirilir ve algısal olarak sıkıntı yaşadığı alanların bilgisini verir.
Gelişimsel Değerlendirme ve Gelişimsel Tarama Testleri
Denver-II Gelişim Testi:
DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları bilgisini vermek için kullanılır.
Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi:
3-8 yaş arası çocuklar için kullanılan bir testtir. 5 alt testten oluşmakta ve çocukların görsel algı ve dikkatlerini, geliştirilmesi gereken alanları ve olası güçlükleri bilgisini veren bir testtir.
Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri (AGTE):
0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Dil-bilişsel, ince motor, kaba motor ve sosyal beceri- öz bakım alanlarında çocuğun yaşıtlarına göre gelişimini değerlendirir. Çocuğun bakımından sorumlu kişiden alınan bilgilere göre cevaplanır. Çocuğun, yaşıtlarının gerisinde olduğu bir alan çıkarsa bu alanda daha detaylı bir değerlendirme faydalı olacaktır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi:
4-6 yaş arasına uygulanan bir testtir. Çocuğun okul hayatına başlamaya hazır olup olmadığını ölçer. 6 alt testten oluşmaktadır. Aile bu testin sonuçlarına göre yönlendirilir.
Gessell Gelişim Figürleri:
1-7 yaş arası çocuklara uygulanan bir testtir. Çocuğun, şekilleri çizmesi istenir. Görsel algıyı ölçme amaçlı bir testtir. Çocuğun çizimine göre zihin yaşı elde edilir.
Peabody Resim Kelime Testi:
2-12 yaş arası çocuklara uygulanan bir testtir. Alıcı dil becerilerini, kısaca kendine söyleneni anlama becerilerini ölçmek için kullanılır.
Projektif Testler (Çocuk)
Çocuk Algı Testi (CAT):
3-11 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Çocuklardaki kişilik farklılıklarını anlamak ve yaşadıkları durumları değerlendirmek amaçlanır.
Luisa Düss Psikanalitik Hikayeler Testi:
Bu testte çocuklara bazı kısa öyküler okunur ve çocuğun bu öyküyü devam ettirmesi ve tamamlaması istenir. Çocuğun cevapları yorumlanarak, eğer varsa bir kaygı, korku ve komplekslerine ve bunların nedenlerine ulaşılmaya çalışılır.
Beier Cümle Tamamlama Testi:
A (6-18 yaş) ve B (13 yaş ve üzeri) formu şeklinde iki formdan oluşmaktadır. Çocuktan yarım bırakılmış cümleleri okuması ve dilediği gibi doldurması istenir. Verilen cevaplara göre çocuğun korku ve kaygıları, suçluluk duygusu, geçmiş ve gelecek algısı, anne ve baba algısı, kendilik algısı, arkadaşlarına karşı tutumu, karşı cinse karşı tutumu, iş veya okula karşı takındığı tavır değerlendirilir.
Sınav Kaygısı Envanteri:
Genel olarak 9-14 yaş düzeyine uygulanır. Çocukların kendilerini nasıl hissettiklerini değerlendirerek, kendilerinin doldurduğu bir ölçektir. Verilen yanıtlar değerlendirilerek çocuğun sınav kaygı düzeyi bulunur.
Pierre-Harris Benlik Algısı Ölçeği:
9-16 yaş arası çocuklara uygulanan bir ölçektir. Çocuktan verilen maddeleri evet veya hayır şeklinde doldurması istenir. Çocuklarda benlik algısını ve çevreyle ilişkilerini ölçer.